niedziela, 13 września 2015

Ciasto czekoladowo-bananowe

Przez kilka dni nie było mnie na swoim blogu, nie miałam również czasu odwiedzać Waszych. Spiesząc z wyjaśnieniami powiem tylko jedno słowo - remont. Nienawidzę remontu i wszechobecnego bałaganu jaki mu towarzyszy. Mój pokój wymagał już zmian - wcześniej pomalowany na fiolet, który z czasem coraz bardziej ciemniał i tracił swój urok. Pisząc ten post siedzę już w świeżo odmalowanym pokoiku w kolorze ecru - zejście z ciemnego koloru do tak jasnego było trudne. Na szczęście nie zajmowałam się tym sama, wszystkim zajęli się mój chłopak i kuzyn - nie wiem co bym bez nich zrobiła. Oczywiście musiałam się jakoś zrewanżować. Nie zliczę ile tostów, kanapek, czipsów i coca-coli kosztowało mnie to malowanie. Dzisiaj na zwieńczenie pracy musiałam upiec ciasto. I pomyślałam, że tym przepisem podzielę się z Wami :)

Ciasto czekoladowo-bananowe jest doskonałym deserem dla amatorów tych dwóch smaków. Wyczuwalne są zarówno banany jak i czekolada, smaki są raczej wyważone. Ciasto nie jest mocno czekoladowe, jest raczej delikatne w smaku. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.





Składniki
Ciasto
- 250g cukru
- 250g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 300g mąki pszennej (przesianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40g czekolady
- 4 dojrzałe banany

Polewa
- 100g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub gotowa polewa
- 20 g czekolady białej do dekoracji (wg uznania)
- banan do dekoracji (wg uznania)



Przygotowanie

1) Banany ugniatamy dokładnie widelcem, dla ułatwienia wcześniej można pokroić je na cieniutkie plasterki.

2) Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy drobno nożem.

3) Cukier, miękkie masło/margarynę, jajka i ugniecione banany miksujemy mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Powstała masa będzie niejednolita (jakby zważona).

4) Do osobnej miseczki wsypujemy same suche produkty, które nam zostały: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę. Wszystko mieszamy.

5) Do zmiksowanej wcześniej masy dodajemy w dwóch porcjach wymieszane suche składniki. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.

6) Keksówkę o wymiarach około 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można wysmarować margaryną i posypać mąką). Przelewamy do niej ciasto.

7) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 70 minut do suchego patyczka.

8) Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wykładamy na kratkę.

9) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można użyć też gotowej polewy). Polewamy ciasto. Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dekorujemy ciasto wg uznania. Banana kroimy w plasterki i układamy na cieście.


Ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. Jest pyszne, subtelne w smaku i długo pozostaje świeże. Przepis znaleziony w otchłani Internetu i trochę zmodyfikowany przeze mnie :) Mam nadzieję, że spróbujecie i będzie Wam smakowało :)



23 komentarze:

  1. Jutro lecę po banany :3 musi być prześwietne

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję bo lubię piec i gotować :) :) musi być pyszne czekolada i banany <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już chyba dwa razy ;) wolę jednak typową czekoladową wersję bo coś te banany dają taki specyficzny smaczek, choć banany to moja miłość :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja niestety za bananami nie przepadam, więc nie wiem czy by mi posmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka narobiłaś! Teraz bym zjadła takie ciasto! :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda, aż mnie naszła ochota na coś słodkiego :) Szkoda tylko, że u mnie w domu to ciasto nie przeszłoby bo moja mama nie cierpi bananów i chyba nie byłaby zadowolona jak by reszta domowników jadła ciasto a ona nie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko wrócę do domu to zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na bardzo puszyste :) uwielbiam połączenie banana z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje dwa ulubione smaki! Przekonałaś mnie! Pozdrawiam i zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam połączenie czekolady i bananów <3 Twój przepis na pewno zagości w mojej kuchni :)

    Zapraszam do siebie, jeśli się spodoba zachęcam do obserwacji bloga :) To nie boli, a na pewno Cię nie zawiode :))

    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrób rozdanie, gdzie można wygrać kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oczywiście zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie smaków jest jak dla mnie idealne :) Na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń